Hanna Jansen

Expositie Madonna Project

Fotografe Hanna Jansen zou tijdens het festival bij bar Stanislaus in Enschede een serie portretten van koppels in hun thuissituatie exposeren, geïnspireerd op Madonna met Kind.

Helaas kon dat niet doorgaan dus Hanna neemt je in de onderstaande video mee in haar verhaal over het project.In de strijd om gelijkheid wordt vaak een sterke, onafhankelijke vrouw verheerlijkt. Met het woord ‘sterke’ wordt vaak gerefereerd naar eigenschappen die van oudsher meer als mannelijkheid gezien worden. Hanna ziet evenveel kracht in de klassieke ‘vrouwelijke’ eigenschappen, zoals emotionele intelligentie en zorgzaamheid, als in de meer ‘mannelijke’ eigenschappen. In haar serie wil ze benadrukken dat vrouwelijke eigenschappen ook buiten het moederschap (waar ze wel verheerlijkt worden) van groot belang zijn.

Iemand emotionele geborgenheid kunnen bieden is een krachtige ervaring en is onder andere in liefdesrelaties onmisbaar. Toch zijn wij gewend om altijd een vrouw in de armen van een man te zien liggen en niet andersom. Hanna vindt dat die beeldvorming zowel mannen als vrouwen tekort doet. Daarom legt ze in deze nieuwe serie portretten de momenten vast waarbij de man de geborgenheid opzoekt van zijn vrouwelijke partner. 

De vrouwen hebben daarbij de regie in handen: tijdens de fotoshoot in de studio bedienen zij de camera via een draadontspanner. De settings waarin de koppels zichzelf fotograferen zijn geïnspireerd op portretten van de Madonna met Kind.

Lees hier meer over Hanna en haar werk.

Bekijk dit ook!
Singer songwriter Teresa Wagner en gitarist Jesse Smit hebben zich op hun beurt laten inspireren door het werk van Hanna Jansen. Bekijk hier hun mini-oncert met liedjes van hoop en troost.
Ook Daniéla Kara liet zich inspireren door Hanna’s project. Bekijk haar spoken word performance.