Over VHTWF

Het Van Haag tot Wal Festival is een tweejaarlijks cultureel festival dat plaatsvindt in het centrum van Enschede. Er is een voorjaareditie in juni (helaas vanwege corona gecanceld) en een najaarseditie op 31 oktober 2020.

Het festivalhartje staat op de Oude Markt. Hier kun je je festivalprogramma halen en even chillen met een drankje en luisteren naar live optredens vanaf het palletpodium.
Vervolgens kun je de diverse locaties bezoeken waar theatervoorstellingen, optredens en pop up expo’s plaatsvinden. Deze zijn vaak op verrassende een onbekende locaties zoals een backstageruimte van een theater, een winkelmagazijn of op de zolder van een stadspand.

Het is een festival voor iedereen die houdt van muziek, theater, kunst en verhalen van vroeger en van nu. Heel fijn: het festival is gratis te bezoeken!  

Waarom en voor wie

Het Van Haag tot Wal Festival wil inwoners en bezoekers van Enschede verrassen met kunst en cultuur uit de stad. En met verhalen over de stad. Van vroeger en van nu. Want tjonge, jonge, jonge… wat ís er veel gebeurd in dat kleine stadshart en wat speelt er nu allemaal (pré-corona en hopelijk straks weer). 

Het festival wil ook theatermakers, muzikanten en kunstenaars uit Enschede – en directe omgeving – de mogelijkheid geven om locatievoorstellingen, concerten en exposities te maken. Met als inspiratie de verhalen van vroeger en nu van een bijzondere plek. Zij maken als het ware verhalencadeautjes aan de stad.

En omdat het festival zich in het stadshart afspeelt – in de kleine straatjes en pleinen – is er reuring in het centrum en dat is weer goed voor de lokale en vaak kleine ondernemers met een bijzondere winkel of een gezellig café.