Homepage-old

Enschede ontdekken op het
Van Haag tot Wal Festival

30 okt 2021 – Binnenstad Enschede

Verhalen van vroeger en nu uit de Enschedese binnenstad kwamen letterlijk tot leven op het
Van Haag tot Wal Festival. Theatermakers, muzikanten en kunstenaars lieten zich inspireren door de verhalen en maakten locatievoorstellingen, miniconcertjes, pop up exposities én meer.
Het publiek kon zich op 30 oktober onderdompelen in de mooie verhalen van Enschede.

Reactie van bezoeker Karen Smid-Lesemann
Wauw, ik moet even mijn enthousiasme kwijt. Wat een mooi festival!
Helaas kon ik niet alles zien maar wat ik heb gezien heeft mij erg geraakt.
Een zo intieme sfeer midden in de stad neer te zetten vind ik echt bijzonder.”

Bekijk de after movie van filmer Koen Francken
en zie de festivalfoto’s van o.a. fotograaf Ans Schuitema.
De podcasts beluisteren kan hier!

The Tube van TamTam Objektentheater

Op het programma stonden o.a.:
een voorstelling OP ZOLDER van Concordia over een parachutist die in WO II door het dak viel. PODCASTS waar objecten tot leven komen bij de Bibliotheek: HET AFGESCHREVEN BOEK en DE SLIMME KAST. Voorstelling ONS ALHAMBRA over de beroemde bioscoop. Overlap Parade met ONTWERPEN GEMAAKT VAN OUDE KLEDING.
En nog veel meer. Kijk hier terug op de deelnemers.

2020 WAS ONLINE

In 2020 kon het festival helaas niet fysiek doorgaan dus gingen we online. Met live streams van theater- en dansvoorstellingen, een muzikaal ligconcert, podcasts over vroegere tijden en een stadsdichter die voordraagt op het dak van een oude schouwburg. Een aantal acts zijn nog terug te kijken of te lezen. Tip: je kunt muzikale ligconcert nog steeds terugkijken en thuis meedoen. Rol je yogamat uit en ontspan! Bekijk hier het programma.

Over het Van Haag tot Wal Festival

Wil jij cultureel Enschede ontdekken op verrassende plekken in hartje stad? Het gratis toegankelijke Van Haag tot Wal Festival voert je langs locaties waar muzikanten en theatermakers optreden en waar kunstenaars exposeren. Het bijzondere is dat ze zich door de plek laten inspireren. Wat is daar ooit gebeurd, wie heeft er gewoond, gewerkt, of wat is er nu? Je hoort het, je ziet het én je beleeft het live.

Over de naam

De naam van het festival verwijst naar vroeger én naar nu. Enschede is nooit ommuurd geweest maar had hagen en wallen. En die zijn er nog steeds. Niet fysiek, maar wel in de namen van authentieke straatjes zoals de Zuiderhagen, Noorderhagen en de Walstraat. In deze straatjes – en in de andere straatjes van het ronde historische stratenpatroon – kun je de festivallocaties vinden.

Stories

Verhalen van vroeger en nu komen letterlijk tot leven op dit festival. Bijvoorbeeld over het ruige centrum van Enschede in de jaren ‘70 en ’80, toen knokpartijen aan de orde van de dag waren. Of verhalen van een statige hotel dat in het stadscentrum stonden. En leer de kleurrijke bewoners van vroeger en nu kennen. Er is een waslijst aan mooie stories over de binnenstad. Muzikanten, theatermakers en kunstenaars putten daaruit en laten het jóu beleven.

Een ligconcert, een walking podcast, muziek in een magazijn
je kunt het meemaken op het Van Haag tot Wal Festival!

Ken jij een mooi verhaal?

Ken jij een bijzonder verhaal dat zich afspeelde in het centrum? Over gebouwen of mensen.
We horen ze graag!

Je kunt het mailen naar audry@vanhaagtotwalfestival.nl