ANY Collective

Bus 38: houd alsjeblieft vast aan je ziel

Theater / Muziek / Dans

Toen het gemotoriseerde reizen opkwam dacht men dat de hoge snelheid je hersenen kon beschadigen. In een oude TET bus belooft ANY Collective dat je veilig kunt reizen.  

In de 19e eeuw had men angst en bijgeloof ten aanzien van het gemotoriseerd hoge snelheidsreizen. Welke fysieke en mentale impact heeft het. Zoals Edwin Fuller Torrey en Judy Miller schreven in The Invisible Plague: The Rise of Mental Illness from 1750 to the Present, werd gedacht dat treinen de hersenen konden schaden. Met name de schokkerige beweging van de trein zou de geest ontregelen en ofwel gezonde mensen gek maken of gewelddadige uitbarstingen veroorzaken bij latent aanwezige ‘gekken’. In combinatie met het lawaai van de treinwagon geloofde men dat het zenuwen kon doen breken. Bovendien vermoedden mensen dat elk menselijk lichaam simpelweg kon smelten bij hoge snelheden.

Geplaatst in een oude historische TET bus belooft ANY Collective eindelijk voor deze zorgen te zorgen door theater, livemuziek en dans met elkaar te verweven. Een beetje historisch, een beetje surrealistisch, is Bus 38 een toneelstuk met een knipoog.

Leer de kunst van veilig reizen zonder je gezond verstand op te offeren of je ziel te laten afglijden.

ANY Collective

  • Yannick Wandel, theatermaker, muzikant   
  • Anne Eding, theatermaker, violiste                                      
  • Anna Mikula, theatermaker, danser                                    

Meer weten

Programma van ANY Collective

Tijd Locatie