De Maand van Alifa bij Concordia

Opening expositie

Op 31 oktober 2020 opende de expositie De Maand van Alifa bij Concordia. De expositie toont kunstwerken gemaakt door jongens en meiden plus moeders van de ontmoetingsgroepen van Alifa. De opening is gestreamd via het Instagram-kanaal van Alifa’s Jongeren Informatiepunt JIP

Welzijnsorganisatie Alifa en cultuurinstelling Concordia werken al geruime tijd samen om deelnemers van Alifa in contact te brengen met kunst en cultuur. Alifa is er voor alle bewoners in Enschede. Alifa werkt samen met mensen aan hun toekomstperspectief, wil mensen op het goede spoor zetten en samen talenten ontdekken. Concordia wil kunst vanzelfsprekend maken en laat mensen ervaren hoe waardevol kunst is in hun dagelijks leven.

Beide organisaties vonden elkaar op de visie dat kunst en cultuur bijdraagt aan plezier in het leven, de ontwikkeling en motivatie bevordert en daardoor de zelfredzaamheid vergroot. Kunst kan een instrument zijn om gesprekken op gang te brengen en een echte verbinding met jezelf en elkaar te krijgen.  

Over de expositie 
Alle deelnemers van Alifa die mee doen in de workshops reflecteren in de aanloop naar de expositie op zichzelf en de maatschappij en maken voorafgaand en tijdens de expositie kunstuitingen onder leiding van kunstenaars en kunstdocenten. Daarbij zijn het proces en de gesprekken net zo belangrijk als het resultaat. De expositie toont hun reflectie in de vorm van foto’s, video’s, textiele werken, tekeningen en schilderijen. Ook onaffe werken worden getoond. Want door corona en de strengere maatregelen kunnen een aantal deelnemers hun werk niet afronden. Corona maakt dat we in deze tijd niet alles kunnen doen wat we willen, waar we naar toe werken, waar we naar streven. Die omstandigheden en situatie krijgen een rol in de expositie. 

De deelnemers zijn enthousiast over de workshops en vinden het tegelijkertijd mooi en spannend om bij Concordia te exposeren.

De gratis te bezoeken expositie is de hele maand november 2020 te zien in Expo 3 van Concordia aan de Langestraat 56 in Enschede.

Lees meer over de expositie.