Bram Meester, ArtEz MediaMusic

Walking Podcast Het geluid van Enschede

Tijdens deze Walking Podcast word je meegenomen in het verhaal van een mysterieuze jongedame die in 1925 door Enschede loopt. Ze opent de deur van Hotel de Graaff en er ontvouwt zich een verhaal over het vroegere Enschede. Toen de tram langsging, warenhuis V&D aan het kruispunt zat en het prachtige oude Postkantoor aan de Korte Haaksbergerstraat (foto) dé plek was waar veel Enschedeërs samenkwamen om de nieuwtjes van de dag en de post door te nemen.
SCROLL NAAR BENEDEN VOOR DE INSTRUCTIES.

Verhalen van vroeger als inspiratie voor podcast

Hallo en welkom bij deze Walking Podcast. Mijn naam is Bram Meester en samen met een aantal mede-studenten van het ArtEZ Conservatorium (afdeling MediaMusic) heb ik in opdracht van de festivalorganisatie deze podcast gemaakt.
Hierin neem ik je mee in het verleden van Enschede, in een vorm van een fictief verhaal. Het verhaal speelt zich af op drie verschillende locaties rondom Kruispunt De Graaff en is gebaseerd op diverse verhalen van mensen die het toen hebben meegemaakt.
Met behulp van audio ambiance en effecten wordt er een beeld geschetst van wat de sfeer was op deze locaties. Bent u benieuwd hoe het er vroeger aan toe ging? Beluister dan de podcast door de onderstaande instructies te volgen.

Instructies

Deze walking podcast is gemaakt om lopend langs de locaties in de binnenstad te gaan en het hoofdstuk dat erbij hoort te beluisteren. Helaas kunnen we door het coronavirus het festival niet in levende lijven vieren, maar zijn er genoeg alternatieven!

Benodigdheden:

 • PC, laptop, tablet, smartphone of smarttv
 • Een internet verbinding
 • Internetbrowser
 • Oordopjes

Hoe het werkt thuis:

 1. Klik op deze link
 2. U wordt doorgestuurd naar een Dropbox link met 5 audiobestanden.
 3. Klik op het eerste audio bestand. Begin bij de intro en luister daarna hoofdstukken 1 t/m 4.
 4. Per hoofdstuk kunt u hier op de website een oude foto vinden van hoe het er in die tijd uitzag.

Hoe het werkt buiten:

 1. Klik op deze link of scan de QR Code met uw camera. U wordt doorgestuurd naar een Dropbox link op uw browser. Klik vervolgens op “Of doorgaan naar de website” (engels: Or continue to website).
 2. Vanaf de Oude Markt kun je de intro beluisteren. Terwijl je luistert kun je naar de eerste stop lopen op kruispunt De Graaff.
 3. Nadat je een hoofdstuk hebt beluisterd kun je rustig naar de volgende locatie gaan die op de kaart hier onder is aangegeven. Als je bent aangekomen dan kun je het hoofdstuk beluisteren dat aangegeven is. (Je hoeft de locatie niet binnen te gaan.)

De maker van de podcast, Bram Meester, is eerstejaars student aan ArtEZ MediaMusic opleiding. Na een oproep van de Van Haag tot Wal organisatie melde hij zich en maakte deze podcast waar ‘het Enschede van toen’ tot leven komt.

Bedenker en uitvoerder: Bram Meester, ArtEZ MediaMusic
Pianist: Thalisa Jagt, ArtEZ MediaMusic
Vrouwelijke stem: Sem Verhaere, ArtEZ MediaMusic
Met verhalenbijdragen van: Ben Lammers en Bert Woudstra.
Tramfluitje: overgrootvader van Astrid Beltman
Opdrachtgever: Van Haag tot Wal Festival
foto: Stadsarchief Enschede